Vrijwilligers gevraagd! Op vrijdag 9 en zaterdag 10 december a.s. houdt de Voedselbank een inzamelingsactie bij de Jumbo, Lidl en de Aldi in Kampen. Hiervoor zijn veel vrijwilligers nodig om te flyeren en in te pakken. De tijden zijn 9 tot 12 uur, 12 tot 15 uur en van 15 tot 18 uur; op vrijdagavond ook van 18 tot 20 uur. Draagt u een steentje bij? Dat zou heel fijn zijn! U kunt mij bellen voor opgave en/of informatie: tel. 038 37 61 999. Wat hoor ik nou…? Zo! De telefoon gaat al…. Nou, geweldig!
Alle producten waarvan de THT ouder is dan de vorige dag, mogen niet uitgedeeld worden en gaan dus bij het afval (voor o.a. de varkensboer). Alle producten die overblijven, worden visueel beoordeeld en soort bij soort in bakken verzameld. Brood, vlees, vis, vleeswaren en maaltijden gaan aan het eind van de morgen in de grote vriescontainer en de rest (groente en fruit) in de grote koelcontainer.
Rond half elf komt de tweede vracht meestal binnen die op dezelfde manier wordt verwerkt. Ongeveer een derde van de producten is bruikbaar; en dan is er in de supermarkt ook al behoorlijk geselecteerd. Doordat supermarkten nu zelf veel last minute (met korting) verkopen, wordt de spoeling voor de Voedselbank dunner. Gelukkig zijn er vele kerken/instanties of individuen die een bijdrage in geld of goederen leveren.
Nadat alles is opgeruimd, is het meestal na twaalven en ben je met vijf man/vrouw en twee chauffeurs best druk geweest. Dit wordt zes dagen per week zo gedaan door uitsluitend vrijwilligers.
Op de woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag is de uitgifte. Het aantal gezinnen bedroeg aanvankelijk ongeveer 150, maar dit neemt in rap tempo toe. Kortom, ons aller hulp is dringend gewenst! Foi, alweer telefoon…
Henri Busz