Zoals wel vaker de laatste tijd liet ik ook deze week weer menige kilometers asfalt onder de fietswielen wegglijden. Deze keer weer een tochtje langs de IJssel. Het viel op dat de waterstand wel aan de lage kant was. Dat had ik ook al in de krant gelezen en op het nieuws had ik er al het een en ander over vernomen. We hebben weer te maken met een hardnekkige droogteperiode. Geen regen van betekenis, dus van de rivieren blijft maar een minimale stroom over.
Helaas. Het is jammer, maar daar kunnen we niets aan doen. Of misschien toch? Moeten we niet eens op een verantwoorde manier naar ons waterverbruik kijken? Schoon drinkwater begint onderhand een schaars product te worden. In sommige delen van ons land kan je al niet eens meer op het waterleidingnet worden aangesloten.
Het sproeien van de tuin bijvoorbeeld is dat nu echt nodig? Een tuin vol bestrating hoef je natuurlijk niet te besproeien. Maar als de zon erop schijnt, wordt het wel heel erg warm en dat wil je ook niet. Beter is de tuin zoveel mogelijk te beplanten. Dat geeft koelte. Wanneer je de beplanting ook aaneengesloten hebt, dus zonder kale plekken, dan helpt dat ook de verdamping te verminderen. Zo hoef je minder te sproeien en bespaar je water.
Meer waterbesparende tips kan je vinden op onder anderen de site van Vitens (www.vitens.nl)