Groene tips
Naar aanleiding van de Pinksterdienst met het thema ‘duurzaamheid’ zijn er tientallen groene tips binnengekomen. Fijn! Er zijn tips voor zowel de kerk als voor thuis binnengekomen. Een greep uit de reacties voor de kerk: (licht)sensoren in veelgebruikte ruimten plaatsen, onderzoek voor gebruik aardwarmte, gebruik eigen mok bij koffiedrinken; en voor thuis: douchen met een tijdslimiet, auto minder/bewust gebruiken, minder vlees eten etc. Alle binnengekomen tips zijn we aan het rubriceren en werken we in de eerstkomende vergadering na de zomervakantie verder uit. 

Warmwatergebruik
In het voorjaar kwamen er ook al groene tips binnen en vermelden wij hier graag. Deze ontvingen we van Willy Vegt en Joke Scheepstra. Het betreft het gebruik van warm water in de keuken. “Eerder haalden we daar het warme water vooral uit de kraan. Maar nadat onze gaspitten vervangen werden door inductieplaten zijn we ertoe overgegaan om een pannetje koud water via inductie te verwarmen, want dat gaat ongeveer net zo snel. Ook hebben we een elektrische waterkoker op het aanrecht staan. Beide mogelijkheden werken prima. Ze kosten dus wat meer elektriciteit, maar minder gas. En dat kan handig zijn, bijvoorbeeld als gas duur is en/of als je zelf met zonnepanelen elektriciteit opwekt. Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Dat ontdekten we pas toen we enige tijd later de jaarafrekening van het waterbedrijf nader bestudeerden.
Pas toen realiseerden we ons dat aan deze andere manier van water opwarmen nog een ander aspect verbonden is. Want … als je warm water uit de kraan tapt, dan duurt het doorgaans een tijdje voordat dat water op de goede temperatuur gekomen is. En dat heeft tot gevolg dat eerst een hoeveelheid kraanwater, dat nog niet warm genoeg is, onbenut het riool inloopt. Als dat een paar liter betreft, en een aantal keren per dag gebeurt, dan wordt dat op langere termijn een forse hoeveelheid. Die onbedoelde verspilling wordt vermeden als je een beperkte hoeveelheid koud water op een andere manier opwarmt. Met als resultaat: een verrassend lager watergebruik.
En dat is goed, zowel voor het milieu, alsook voor de eigen portemonnee.”

Meer waterbesparende en andere duurzame tips volgen. Daarnaast zal Ingrid van den Berg dit najaar in De Levensbron een presentatie geven over haar groene werk en verblijf in Andalusië/Spanje waar onder andere het beperkt (en duurzaam) watergebruik aan de orde komt.

Prikkers
U hebt ze misschien al zien prikken: de werkgroepleden van de Groene Bron. Ieder daarvan heeft twee prikkers gekregen om zwerfvuil op te ruimen. Welkom om mee te doen! Na een tijdje zullen we de prikkers ‘doorgeven’ aan een volgende persoon. Misschien aan u, aan jou? 

Minibieb
De minibieb is geboren! Er wordt al aardig gebruik van gemaakt. U/je kunt lenen, lezen, ruilen, inbrengen. Het mogen allerlei boeken zijn waarvan u denkt dat een ander er iets aan heeft. De enige regel is om de kast netjes te houden.

De Schepping ‘vieren’
Uitnodiging voor de Vacaredag (Vacare is onderdeel van de PKN en een platform voor meditatief leven) op zaterdag 24 september met als thema ‘de Schepping vieren’. Met onder andere een lezing over de groene spiritualiteit van Thomas Merton in de ochtend en diverse workshops in de middag. Meer informatie en aanmelden kan via de mail vacaremeditatie@gmail.com. De Nieuwsbrief met het programma kan toegestuurd worden door een mailtje te sturen naar: montagne01@live.nl De werkgroep Groene Bron