Vandaag (zondag 13 augustus) overdacht voorganger ds. Gerda Keijzer de dromen van Jozef, de lievelingszoon van vader Jacob.

Tijdens de preek dwaalden mijn gedachten af naar de beroemde speech ‘I have a dream’ van dr Martin Luther King: “Ik droom dat op een dag op de rode heuvels van Georgia de zonen van voormalige slaven en de zonen van voormalige slavenhouders in staat zullen zijn samen aan te schuiven aan een tafel van broederschap. Ik heb een droom! I have a dream”.

Had ik dat ook maar, zulke dromen…. Of iets anders in die opbouwende sfeer. Maar vaak kom ik ’s morgens beneden dat ik tegen Els zeg: “Wat ik nou dan weer gedroomd heb…”. Helaas is het meestal narigheid: ontslag door de baas, een schot in eigen doel, of ik word achterna gezeten door blaffende en bijtende honden, val met de fiets…

Gelukkig is het ook mogelijk om zittend in de zon (indien aanwezig…) al mijmerend je eigen dromen te maken of je open te stellen voor dromen als boodschappen van God.

Bij die boodschappen kunnen we volgens Gerda Keijzer dromen over minder geweld in deze wereld, meer gelijkheid van mensen, minder plastic soep in zee, een beter klimaat.

Blijft het dan bij deze mooie dromen? Nee, vervolgde zij: Kom uit je put en ga aan de slag. Laat de (droge) put, de bron, weer stromen.

Met als afsluiting haar bede: Heer, maak onze dromen waar!